Jos Verhoef Coordinator opleiden in de school Kaj Munk College

Wat is de kracht van de opleidingsschool?

De kracht is dat we met elkaar bezig zijn de opleiding vorm te geven. De student, de vakbegeleider en de schoolopleider op de werkplek en de samenwerking met de instituten is gewaarborgd door afspraken die zijn gemaakt met elkaar. Op de opleidingsschool word je opgeleid in de praktijk. Het instituut samen met de opleidingsschool zorgen ook voor aanbod van de theoretische kant. In die driehoek kan je het vak het beste leren. De kracht is ook dat de opleidingsschool dermate contact heeft met het instituut, dat ze dezelfde taal over onderwijs kunnen spreken.

Wat is de meerwaarde die de opleidingsschool kan bieden voor studenten?

In de klassieke samenwerking als stage was er altijd een kloof tussen de theorie en de praktijk. Op het instituut kreeg je de theorie en op de stageplaats de praktijk. Door de samenwerking en hoe de opleidingsscholen zijn georganiseerd is deze kloof bijna weggevallen. Je leert de praktijk in de theorie en de theorie in de praktijk. Door te kunnen en leren reflecteren op de werkvloer kom je nog een slag verder.
Op een opleidingsschool lopen meer studenten van verschillende niveaus, vakken en pluimage rond. Door met anderen intervisie te hebben wordt je blik ook verruimt.

Wat is het mooiste praktijkvoorbeeld dat je bij is gebleven in de begeleiding van studenten in de opleidingsschool?

Er was een student die gaf op een frisse en uitdagende manier les. Tijdens de begeleiding heb ik  zelf ook veel geleerd. Daarna is deze student tijdens een workshop bezig geweest met zittend personeel om de nieuwere en uitdagende manier te delen met anderen. Dankbaarheid aan alle kanten.

Waarom moeten studenten voor de opleidingsschool kiezen?

Om echt te leren wat het is om in het onderwijs te werken in al haar facetten, moet je binnen die organisatie aanwezig zijn en leren. De kloof dicht houden hierdoor is de grootste reden om op een opleidingsschool te willen leren. Daarnaast wordt de begeleiding op een goed peil gehouden en loop je stage met meerdere studenten.


Jos Verhoef
Coördinator Opleiden in de School
Kaj Munk College Hoofddorp

Willem Westendorp Vakbegeleider CSG Jan Arentsz
"Ik durf niet te beweren dat studenten MOETEN kiezen voor een opleidingsschool, maar ik denk wel dat het een van de beste mogelijkheden is om ervaring op te doen als onderwijzer/docent".
Lees verder >