Henriette Borjeson Docent Engels Jac.P. Thijsse College

Het Jac. P. Thijsse College maakt deel uit van een opleidingsschool, de AONHW. Dat betekent dat de kwaliteit van opleiden en begeleiden van studenten gewaarborgd is. Je werkplekbegeleider is een ervaren en gekwalificeerde begeleider, die je in de klas begeleidt. De schoolopleider houdt het overzicht over je competentieontwikkeling en zorgt er voor dat je optimaal de gelegenheid krijgt je als docent te ontwikkelen. Ook worden er themabijeenkomsten georganiseerd over onderwerpen uit de dagelijkse lespraktijk die voor een deel kenmerkend zijn voor de school, zoals zorgleerlingen en de zorg op het JPT, klassenmanagement en presenteren. Verder organiseren de schoolopleiders intervisie voor studenten. 

Het Jac. P. Thijsse is een leuke school voor studenten omdat we een grote school zijn en veel jong personeel hebben. Je voelt je er snel thuis. De sfeer is ontspannen en tegelijkertijd ambitieus en professioneel. We zijn erop gericht het beste uit leerlingen, maar ook het beste uit docenten te halen. Ook een gediplomeerd docent raakt nooit uitgeleerd. Daarom willen wij ook graag studenten in huis hebben: jullie leren van ons , maar wij ook van jullie.

Het voordeel van zo’n grote school is niet alleen dat we VMBO-t , HAVO en VWO leerlingen hebben, maar ook dat er veel klassen zijn.  Er zijn bijvoorbeeld zes 2 havo groepen en vijf 3 havo klassen. Dat betekent dat je de lesvorm en het materiaal dat je hebt bedacht meerdere malen kunt uitproberen en kunt verbeteren. Je kunt op die manier efficiënt en doelgericht aan je competenties werken. De werkplekbegeleiders zijn door de wol geverfde docenten die je op aangename, persoonlijke wijze begeleiden.

Ik begeleid al een aantal jaren studenten voor het vak Engels op deze school. Het is leuk om te zien hoe studenten ontwikkelen en beter worden in het vak.  Je weet nog niet precies wat je professionele houding is. Dat moet je allemaal nog ontwikkelen. Het is geweldig om te zien hoe iedere student dat op zijn /haar eigen wijze ontdekt.

Ik heb goede herinneringen aan een wat oudere studente. Zij kwam hier binnen en verheugde zich enorm op het leuke contact met de leerlingen. Ze wilde wel meteen een dag van mij overnemen. Ik was erg benieuwd! Na een paar uur stond ze met het zweet in haar handen en een grondige hekel aan pubers voor de klas. Ze bleken niet onder alle omstandigheden zo leuk te zijn. We zijn maar terug gegaan naar 2 klassen per dag.  Na een paar stevige lessen, waarin het erom ging wie er nou eigenlijk de baas was in de klas, kwam ze er als overwinnaar uit. Ze had haar vorm gevonden. Vanaf dat moment zijn we steeds meer gaan uitbreiden en uitbouwen. Ze had aan het einde van dat jaar echt heel erg veel geleerd en een  minder romantisch beeld van het vak. Ik blijf dat proces leuk vinden om te begeleiden omdat het nooit hetzelfde is. Ieder mens is anders en iedere student ontwikkelt zich anders.

 

Henriette Borjeson.

Docente Engels onderbouw JPT.

Willem Westendorp Vakbegeleider CSG Jan Arentsz
"Ik durf niet te beweren dat studenten MOETEN kiezen voor een opleidingsschool, maar ik denk wel dat het een van de beste mogelijkheden is om ervaring op te doen als onderwijzer/docent".
Lees verder >